Harvard, Stanford, & MIT Melabur Dalam Dana Mata Wang Kripto

247 Views in
Story MakerYears Of Membership

Sekurang-kurangnya lima lagi universiti telah melabur dalam dana mata wang kripto, menunjukkan bahawa “kumpulan” pelabur institusi akhirnya mula meletakkan sekurang-kurangnya taruhan kecil pada kelas aset yang agak baru diperkenalkan ini.

Seperti yang dilaporkan oleh The Information, institusi pendidikan utama termasuk Harvard University, Stanford University, Massachusetts Institute of Technology, Dartmouth College, dan University of North Carolina masing-masing telah melabur dalam sekurang-kurangnya satu dana mata wang kripto melalui pembiayaan masing-masing.

Sumber

Memetik sumber tidak dikenali yang berpengalaman dalam pelaburan, penerbitan itu melaporkan bahawa lima khazanah universiti ini telah melabur puluhan juta dolar dalam dana ini; melabur dalam mata wang kripto fizikal dan ekuiti dalam syarikat-syarikat mata wang kripto.

CCN sebelum ini melaporkan bahawa Yale University telah memperuntukkan sebahagian daripada asetnya yang berjumlah $ 29.4 bilion ke dalam dua dana mata wang kripto yang dikendalikan oleh syarikat Andreessen Horowitz. Marc Andreessen dan Ben Horowitz merupakan pengasas syarikat tersebut.

Marc Andreessen dan Ben Horowitz
Sumber

Walaupun dengan pelaburan ini, enam universiti yang kini dikatakan telah melabur dalam dana kripto masih mempunyai sedikit pendedahan tentang kelas aset ini.

Pelabur dan penganalisis mata wang kripto seperti Mike Novogratz telah lama meramalkan bahawa “kawanan” pelabur institusi akan memberi kuasa kepada kenaikan pasaran Bitcoin.

Yale University
Sumber

Ari Paul, pengurus dana mata wang kripto dan bekas pengurus portfolio di pembiayaan University of Chicago, berkata pada bulan April lalu bahawa dia percaya beberapa institusi berminat untuk melabur dalam mata wang kripto tetapi sedang menunggu nama-nama utama seperti Yale University untuk memulakan langkah pertama supaya mereka dapat menggunakannya sebagai “alasan” untuk mereka melakukan perkara yang sama.

Sumber: CoinTelegraph

Jemput follow kami di Facebook rasmi TrendNiaga untuk mengikuti perkembangan terkini dunia kripto, perniaagaan dan teknologi setempat dan global.