https://www.youtube.com/watch?v=r43LhSUUGTQ%5B/embed%5D
in

Fahami Teknologi Disebalik Bitcoin Dalam 2 Minit!

Apa itu blockhain?

677 Views
Verified UserCommunity ModeratorYears Of MembershipUp/Down VoterContent AuthorStory MakerList Maker

Bila kita sebut mengenai Bitcoin, rasanya ramai sahaja yang tahu mengenainya. Namun bila sebut mengenai teknologi Blockchain, kebanyakan orang baru dengar istilah ini buat kali pertama.

Buat mereka yang belum tahu, Bitcoin adalah matawang digital yang beroperasi secara terbuka tanpa ada mana-mana central organization yang menjaganya.

Antara sifat penting mata wang mestilah kena secure. Macam duit RM 1 yang dicetak Bank Negara Malaysia juga ada tercatat barcode untuk elak daripada dipalsukan.

Namun bagi matawang digital, ia menggunakan teknologi kriptografi dan Blockchain. Mata wang sebenar pun sebenarnya ada juga guna cryptography dalam tranksaksi yang dilaksanakan, tapi matawang digital ini menggunakan encryption secara menyeluruh.

Setiap satu transaksi matawang digital Bitcoin ini akan dicatit dalam satu buku rekod awam digital(Blockchain) yang hidup di internet dan ianya tidak boleh dipadam semula. Bagi yang belum pernah tengok buku lejar transaksi Bitcoin boleh lihat disini.

Jadi harini Zinetrendniaga nak kongsikan video pendek 2 minit untuk anda faham teknologi di sebalik Bitcoin iaitu Blockhain. Jom layan video khas daripada Institute Of The Future(ITF).

Baca juga artikel ‘Matawang Crypto Terbaik’, Kazuki Coin Dimasukkan Bank Negara Dalam Senarai Amaran Kepada Pengguna Kewangan.