Teknik Marketing Menggunakan Insta Story
Teknik Marketing Menggunakan Insta Story

5 Teknik Marketing Menggunakan Insta Story

286 Views in
Years Of MembershipCommunity ModeratorVerified UserUp/Down VoterContent AuthorStory Maker

Open list
5 submissions already

Instagram telah melancarkan Insta Story pada bulan Ogos 2016 dan platform ini meletup terkenal. Insta Story juga dikatakan satu konsep tiruvasi yang idea asalnya dibawa oleh Snapchat. Sehingga November 2017, Insta Story ini digunakan oleh 300 juta pengguna setiap hari. Kini semakin ramai usahawan di luar sana menggunakan teknik marketing menggunakan Insta Story.

Insta Story bertujuan untuk menggalakkan pengguna untuk kekal di platform lebih lama dan melawatnya lebih kerap.

Rata-rata pengguna di bawah umur 25 tahun menghabiskan lebih daripada 32 minit sehari di Instagram, sementara mereka yang berusia lebih tua menghabiskan lebih dari 24 minit sehari di rangkaian foto dan video perkongsian Facebook.

Anda dibekalkan hanya10 hingga 15 saat untuk menunjukkan kepada 300 juta orang produk atau perkhidmatan anda. Namun apakah strategi yang boleh dilakukan dengan Insta Story ni??

klik sini untuk baca mengenai 10 Asas Sebelum Mula Bisnes

#1 Promosi Content Anda

Macam mana cara anda nak promosikan content yang menarik prospek untuk melihat Insta Story anda? Anda kenalah rajin promote dalam Facebook atau Twitter tentang apa yang bakal terjadi dalam Insta Story anda hari ini.

Gunakan daya tarikan yang paling atas, tetapi jangan pula apabila buat Insta Story biasa-biasa pula. Biarkan kedua-duanya seimbang untuk anda pancing prospek dengan mudah dan senang.

submitted by

#2 Gunakan Kreaviti

Untuk prospek yang dahagakan produk-produk yang diinginkan mereka, anda kenalah pandai suntik mereka dengan kreativiti dalam Insta Story supaya apabila prospek melihatnya, prospek rasa  tertarik untuk segera buat belian.

Bagimana nak wujudkan elemen kreatif dalam Insta Story? Setelah anda ambil video Insta, anda editlah video tersebut dari segi icon, tulisan, warna, atau apa sahaja yang anda rasakan perlu bagi memastikan mesej yang hendak disampaikan jelas dan terang.

kan menarik tu!!

submitted by

#3 Behind The Scene

Behind the scene sangat berguna bagi memberi maklumat kepada prospek bagaimana proses sesuatu produk itu dihasilkan.Prospek akan teruja dengan ‘disebalik takbir’ ini kerana prospek didedahkan dengan proses-proses yang ‘susah’ untuk menghasilkan produk hebat.

submitted by

#4 Trivia

Insta Story macam ni ramai yang buat. Kerana apa? Kerana cara ni mendapat permintaan tinggi daripada pengikut Instagram. Lihat bagaimana Mua Bella, bertungkus lumus  menggunakan Insta Story bagi menunjukkan tata cara menatas rias wajah dan ianya menjadi kegilaan pengikutnya. Tak perlu keluarkan kos yang banyak untuk buat marketing pun sebenarnya kalau tahu selok-belok yang leboh mudah dan menjimatkan. Apa yang dapat dipelajari dari kandungan ini adalah memberikan nilai kepada pengikut anda.

submitted by

#5 Call To Action

Anda perlu tahu gambar atau situasi yang manakah yang memerlukan call – to – action secara langsung dan tidak langsung supaya prospek lebih faham apa yang cuba disampaikan melalui Insta Story anda.

Rahisa dari teknik ini adalah, prospek akan rasa  membuak-buak untuk mengetahui apakah barangan atau produk yang anda jual. Menarik juga apabila buat prospek rasa tertanya-tanya kan?

submitted by

Add your submission

Image Text Embed

This field is required

Drop Images Here

or

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Get image from URL

Maximum upload file size: 2 MB.

Processing...

This field is required

e.g.: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Supported services:

Processing...

7 points
Upvote Downvote