membuat to do list

Bagaimana Membuat To-Do List Yang Betul

422 Views in
Years Of MembershipCommunity ModeratorVerified UserUp/Down VoterContent AuthorStory Maker

Bila kita menyebut tentang produktiviti, setiap orang mempunyai pendekatan yang berbeza tentang bagaimana hendak menyiapkan kerja-kerja ataupun tugasan yang perlu dihantar sebelum deadline.

To-do list adalah salah satu cara untuk memastikan yang kita tidak terlepas pandang terhadap sesuatu tugasan.

walaupun kelihatan sebagai satu benda yang remeh, to-do list sebenarnya adalah sangat penting kerana kita sentiasa peka terhadap tugasan yang belum disiapkan.

Terdapat pelbagai cara, teknik, dan sistem yang boleh digunakan untuk membuat to-do list kerana ianya mengikut kepada keselesaan individu, ada yang mengkategorikan tugasan mereka, dan ada juga yang menghadkan tugasan mereka misalnya 6 tugasan sehari, dan ada juga yang meletakkan semua tugasan mereka sekaligus.

Semuanya terpulang kepada individu untuk menggunakan pendekatan mana yang dirasakan paling sesuai dengan diri sendiri. Pengasas Bullet Journal, Ryder Carroll menceritakan dalam episod “Rahsia Orang-Orang Paling Produktif” bagaimana orang selama ini tersalah faham tentang bagaimana to-do list ini berfungsi.

Tips bagaimana membuat to-do list yang betul

1. Bahagikan senarai panjang kepada bahagian. 

Asingkan semua meeting, program dan juga panggilan telefon yang harus dibuatdalam satu bahagian. Kemudian masukkan tugasan hendakdisiapkan tetapi tidak termasuk dalam kategori tersebut dalam satu bahagian.

Ini adalah untuk menyusun masa supaya anda tidak membazir masa dan dapat menyiapkan tugasan diantara masa sebelum melakukan kerja yang memakan banyak masa.

2. Buat tugasan serupa dalam satu masa.

Sebagai contoh,menjawab email memerlukan untuk kita berfikir untuk menjana untung untuk syarikat. Untuk memudahkanotak kita proses, kita siapkan tugasanyang hampir ssama dalam tempoh yang sama.

Jangan kita buat kerja yang memerlukan kreativiti betul-betul selepas menjawab email ataupun menyusun dokumen selama satu jam. Beri masa untuk otak kita rehat kerana untuk tukar tugasan otak kita memerlukan masa.

3. Masukkan sekali anti to-do list. 

Kadang-Kadang apa yang paling penting dan kunci untuk menyiapkan kerja ialah untuk mengenal pasti apa yang penting dan perlu didahulukan. Tanya pada diri sendiri adakah perlu untuk kita pergi ke benda yang tiba-tiba muncul pada waktu rehat atau pergi close client yang akan mendatangkan untung buat syarikat pada masa hadapan?

Fikir mana yang terbaik dan terima kenyataan yang kita hanya ada 24 jam sehari, kita takkan mampu lakukan semuanya dalam satu hari.

“Conspire, Go Inspire. Trendniaga.”

Sekiranya anda ingin mengetahui perkembagan atau artikel terbaru daripada TrendNiaga, boleh like kami di Facebook fanpage rasmi kami di sini.

Ingin tahu bagaimana untuk membina SOP? Lihat artikel di bawah ini.

5 Langkah Mudah Bina SOP Untuk Usahawan Muda