Tips Menaiki Penerbangan Tambang Murah

Bagaimana nak selesa menaiki penerbangan tambang murah

256 Views in
Embed MakerList MakerStory MakerYears Of MembershipCommunity ModeratorVerified UserContent AuthorVideo Maker

Open list
7 submissions already

Melalui penerbangan tambang murah seperti AirAsia “Now everyone can fly”. Walaupun harga tiket yang selalu murah tetapi kena ingat banyak perks yang tiada bila naik low-cost airlines jika dibandingkan dengan penerbangan biasa. Ini ada beberapa tips untuk menikmati penerbangan tambang murah tanpa menyusahkan mana-mana pihak dan menjamin keselesaan anda.

#1 Hiburan di udara

Kebanyakan low cost airlines tiada entertainment screen di kerusi. Untuk mengelakkan bosan, bawalah buku untuk dibaca atau download movie siap-siap di handphone atau tablet untuk menghiburkan diri dalam flight yang panjang. Macam Norwegian Airlines ada entertainment monitor tapi tidak disediakan earphone so kena bawa sendiri atau beli on board. Check dulu awal-awal airlines yang anda akan naiki tentang kemudahan yang disediakan.

2 points
Upvote Downvote

submitted by

#2 Kaki terlebih panjang

Jenis yang panjang galah ni memang tak selesa kalau naik low-cost airlines sebab legroom yang sempit. So untuk mengelak ketidakselesaan ambil lah seat premium yang menawarkan legroom yang lebih besar.

2 points
Upvote Downvote

submitted by

#3 Tak tahan lapar

Kalau flight 2-3 jam tu boleh la tahan lapar. Low-cost airlines ni pun ada long haul flight yang 5 jam ke atas. Ketahuilah beli makanan awal online semasa beli tiket lagi murah berbanding beli on the spot ataupun add on selepas beli tiket. Begitu juga dengan extra luggage. Jadi kalau rasa tak boleh tahan lapar, beli la siap-siap makanan masa beli tiket flight.

2 points
Upvote Downvote

submitted by

#4 Tidur dan mimpi indah

Untuk keselesaan tidur jangan pula sandar kat orang sebelah yang tak dikenali. Gunalah pillow neck. Kalau tak boleh hadap bising dan cahaya terang, prepare awal-awal earplug dan penutup mata.

1 point
Upvote Downvote

submitted by

#5 Muatan lebih berat

Risau beg terlalu besar untuk dibawa naik cabin? Belilah extra luggage. Lagi-lagi kalau pergi tempat shopping dan dah niat untuk bawa balik barang banyak. Kalau dah terang-terang cakap cabin bag boleh 7kg tak payah lah sumbat sampai puluh-puluh kg dalam bag dan berharap lepas naik cabin. Lepastu kalau tak lepas mulalah nak memaki pekerja dan menyalahkan airlines padahal salah sendiri. Taknak beli extra luggage dan nak bawak backpack je? Baca sini tips packing backpack dengan efisyen.

1 point
Upvote Downvote

submitted by

#6 Check in awal

Untuk melancarkan proses check in bag dan boarding, check in seawal mungkin di website. Datang airport awal supaya tidak terlepas flight. Ini benda basic tidak kira lah low-cost airlines atau bukan. Standard international flight digalakkan datang 3 jam awal di airport.

0 points
Upvote Downvote

submitted by

#7 Gemar duduk sebelah kawan

Biasalah low-cost airlines kalau nak pilih seat kena bayar lebih. Ada yang cakap boleh tukar dengan strangers masa dah boarding nanti. Tapi tak ke menyusahkan orang nak bertukar tempat? Mana tahu stranger tu pun beli seat tu and memang nak duduk situ? So kalau rasa nak duduk sebelah kawan belilah seat dan jangan menyusahkan orang lain. Tapi lagi best duduk sebelah strangers boleh tambah kenalan sebab nanti turun flight menghadap muka kawan korang yang sama je.

0 points
Upvote Downvote

submitted by

Add your submission

Image Video Text Embed

This field is required

Drop Images Here

or

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Get image from URL

Maximum upload file size: 2 MB.

Processing...

This field is required

Drop Video Here

or

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

e.g.: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Add

Supported services:

Maximum upload file size: 10 MB.

Processing...

This field is required

e.g.: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Supported services:

Processing...