7 Langkah Untuk Mengelakkan Masalah Wang Ketika Travel

625 Views in
Story MakerList MakerYears Of Membership

Percutian impian yang mengambil masa kita berbulan-bulan untuk dirancang dan mengikat perut demi mencapai bajet yang telah dikira rapi. Sudah semestinya kita tidak mahu perkara yang tidak diingini berlaku ketika kita bercuti, terutamanya masalah berkaitan wang. Di sini saya senaraikan beberapa perkara yang wajib diambil perhatian ketika travel untuk mengelakkan apa-apa masalah berkaitan wang.

#1 Bawa lebih dari 1 kad bank bersama anda.

Pertama sekali, tidak semua tempat yang anda pergi seperti restoran dan hotel menerima kredit kad atau debit kad anda. Mungkin juga mereka meletakkan cas yang lebih tinggi berbanding kad lain. Juga sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya kad anda ditelan di mesin atm atau tercicir.

submitted by

#4 Memberitahu bank anda sebelum melancong ke luar negara.

Ini adalah langkah kritikal untuk memastikan anda mempunyai akses terhadap wang anda di dalam bank ketika berada di luar negara. Kebanyakan bank memberikan anda kemudahan untuk menguruskan perkara ini secara di dalam talian. Tetapi ada sebahagian bank yang mengambil masa lebih lama untuk memproses maklumat anda hingga seminggu kadang kala. Jadi, pastikan perkara ini terlebih dahulu dengan menelefon wakil bank anda atau pergi secara terus ke cawangan mereka.

submitted by

#5 Bawa duit lebih dari bajet asal anda.

Walaupun perkara ini boleh dianggap asas dalam travel, masih ramai yang mengendahkan kerana yakin dengan disiplin diri mereka untuk tidak berbelanja berlebihan. Mereka tidak sedar perkara ini turut bertujuan menyediakan payung sebelum hujan. Perkara yang tidak diingini mungkin berlaku dan duit lebih ini mungkin dapat memberi penyelesaian sementara.

submitted by

#7 Menggunakan ‘money belt’.

Beg ini mungkin membuatkan anda kurang selesa dan berpeluh tetapi beg ini sudah terbukti fungsinya untuk mengelak penyeluk saku. Beg ini sangat berguna ketika berada di tempat yang sesak dengan orang seperti pasar dan konsert. Juga amat berguna jika anda ingin tidur dalam perjalanan berjarak jauh seperti di dalam keretapi dan bas.

submitted by

Add your submission

Image Video Text Embed

This field is required

Drop Images Here

or

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Get image from URL

Maximum upload file size: 2 MB.

Processing...

This field is required

Drop Video Here

or

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

e.g.: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Add

Supported services:

Maximum upload file size: 10 MB.

Processing...

This field is required

e.g.: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Supported services:

Processing...

12 points
Upvote Downvote