5 Kriteria Ubat Anti-Malaria Mana Yang Perlu Anda Pilih Sebelum Travel Ke Negara Wabak

1,078 Views in
Content AuthorCommunity ModeratorVerified UserYears Of MembershipStory MakerList MakerUp/Down VoterGallery Maker

Malaria wujud di banyak tempat di seluruh dunia. Pengembara ke kawasan wabak perlu melindungi diri mereka dari malaria dengan mencegah gigitan nyamuk dan mengambil ubat untuk mencegah jangkitan malaria.

Empat ubat yang biasa digunakan untuk mencegah malaria semasa perjalanan: Atovone / proguanil (Malarone), mefloqine (Lariam), chloroquine (Aralen), dan doxycycline.

Tetapi ubat yang manakah patut anda ambil untuk mengelakkan malaria ketika melakukan perjalanan? Berikut ialah cara mudah untuk memilih antara ubat-ubatan yang biasa digunakan untuk mencegah malaria ketika melakukan perjalanan.

Kebanyakan orang menggunakan 5 kriteria ini untuk memilih ubat mencegah malaria ketika travel:

#1 Kekerapan Mengambil Ubat

Yang mana mahu anda pilih, dos harian atau mingguan? Sesetengah ubat hanya perlu diambil sekali seminggu dan setengah ubat perlu diambil setiap hari. Ubat-ubatan untuk mencegah malaria yang perlu di ambil setiap hari termasuk doxycycline dan atovone / proguanil (Malrone). Sedangkan yang sekali seminggu ialah mefloquine (Lariam) dan chloroquine. Ubat mingguan lebih mudah diingat jika anda memilih hari yang signifikan seperti ‘Malaria Monday’. Ubat harian perlu diambil setiap hari, sebaik-baiknya pada masa yang sama setiap hari. Jika anda terlupa dos ubat mingguan anda pada hari yang sepatutnya, anda boleh mengambil pil anda sehari lewat dan masih mempunyai perlindungan yang agak baik terhadap malaria.

#2 Tempoh Mengambil Ubat

Adakah anda mempunyai masa untuk memulakan ubat anda 2-3 minggu sebelum travel? Jika tiada, elakkan mefloquine yang perlu dimulakan 2 minggu sebelum travel. Begitu juga, chloroquine bermula 1 minggu sebelum travel. Adakah anda boleh mampu mengambil ubat selama 4 minggu selepas anda tamat travel? Semua ubat-ubatan kecuali atovone / proguanil (Malarone) memerlukan anda mengambilnya selama 4 minggu selepas itu untuk membasmi parasit malaria yang mungkin bersembunyi di dalam badan anda. Dengan mudah, Atovone / proguanil (Malarone) hanya diteruskan selama 7 hari selepas anda kembali.

#3 Kos Ubat

Pilih ubat yang anda mampu. Kebanyakan kita semua mempunyai sumber kewangan yang terhad. Pilih ubat yang berada dalam kemampuan anda kerana kebanyakan insuran kesihatan tidak membayar ubat untuk mengelakkan malaria, mereka hanya membayar rawatan malaria sebaik sahaja anda menghidapinya. Untuk keselamatan, pastikan anda membeli ubat anda di negara asal anda. JANGAN membeli ubat anda di luar negara. Nencecah 40% ubat-ubatan malaria yang dijual di Asia atau Afrika adalah tiruan yakni tiada kandungan asal yang sepatutnya dan boleh merosakkan hati anda secara terus! Harga ubat anti-malaria berbeza-beza. Kos biasa untuk mencegah malaria untuk lawatan selama dua minggu ialah: Atovone / proguanil (USD 210-260) Mefloquine (USD 60-75) Chloroquine (USD 25-30) Doxycycline (USD 10-50). Secara umumnya semakin tinggi kos pengambilan ubat anti-malaria, semakin tinggi tahap keberkesanannya di samping kurang kesan sampingan.

#4 Destinasi

Sudah tentu, tidak semua ubat-ubatan berkesan di semua kawasan di dunia. Anda boleh mendapatkan nasihat dari pakar perubatan di tempat anda berkenaan ubat-ubatan yang berkesan di sesuatu tempat itu. CDC mempunyai jadual di mana anda boleh melihat ubat-ubatan yang disyorkan untuk setiap destinasi. Sebagai contoh, chloroquine hanya berkesan di Mexico, Amerika Tengah, Caribbean (Haiti, Republik Dominika, dll), Timur Tengah dan Eropah Timur. Sedangkan mefloquine tidak berkesan di beberapa bahagian Asia Tenggara. Malarone berfungsi di mana-mana, seperti juga doxycycline.

#5 Keadaan kesihatan yang sedia ada

Jangan ambil ubat yang menjejaskan kesihatan anda:

Jika anda pernah mengalami kecemasan, kemurungan, atau kejang mengelakkan pencernaan; ia boleh menyebabkan penyakit itu berulang.

Orang dengan sensitiv dengan Celiac atau gluten perlu mengelakkan ubat-ubatan yang menggunakan gluten dalam proses pembuatan seperti Malarone. Pastikan ahli farmasi di tempat anda memeriksa kandungan dalam doxycycline, mefloquine, dan chloroquine; masing-masing mempunyai sekurang-kurangnya satu generik yang bebas gluten.

Orang yang mengalami masalah hati atau buah pinggang perlu memeriksa dos dengan doktor mereka.

Wanita hamil atau ibu susu harus pada amnya, mengelakkan mana-mana kawasan dengan malaria. Dan secara khusus tidak boleh mengambil atovone / proguanil (Malarone) atau doxycycline.

Bayi dan kanak-kanak boleh mengambil chloroquine, mefloquine atau atovone / proguanil. Pil itu perlu dihancurkan dan dicampur dengan makanan. Atovone / proguanil tidak tersedia untuk kanak-kanak di bawah 5kg. Kanak-kanak berumur kurang daripada 8 tahun tidak boleh mengambil doxycyline kerana ia boleh menyebabkan perubahan warna gigi kekal.

Memilih ubat untuk mencegah malaria adalah perkara peribadi; pilih yang sesuai dengan gaya dan bajet anda. Kami menyediakan panduan ini untuk membantu anda menyusun pilihan anda. Sentiasa bincangkan pilihan anda secara terperinci dengan pembekal perubatan anda; doktor anda mampu membantu anda memilih ubat yang sesuai untuk anda. Pilihan yang tepat membolehkan anda tenang dan menikmati perjalanan anda dan tanpa bimbang pada malaria.

Artikel diterjemah dan disunting dari sumber.

P/S- Sebaik-baik manusia ialah yang memberikan manfaat kepada orang lain. Jangan lupa tekan butang share

29 points
Upvote Downvote