10 Makanan Jepun Yang Popular Di Kalangan Rakyat Malaysia

Boku wa Dattebayo!

2,089 Views in
Years Of MembershipCommunity ModeratorVerified UserList Maker

Open list
10 submissions already

Kebiasaan  bila dengar makanan Jepun mesti anda fikir makanan yang dibuat daripada nasi dan ikan sahaja. Sebenarnya, di Jepun banyak lagi makanan yang sangat best malah lebih banyak dari makanan Korea. Oleh itu, admin ingin memperkenalkan makanan popular di Jepun kepada anda semua yang ingin melancong ke Jepun.

#1 Nabe

Nabe atau nabemono merupakan stew atau sup yang dihidangkan semasa musim sejuk. Nabe biasanya disediakan di atas meja makan dengan menggunakan dapur mudah alih. Bahan-bahannya dimakan bersama kuah, sup atau pencicah.

submitted by

#2 Shabu-Shabu

Hidangan ini, terdapat banyak jenis daging dan makanan laut dan sayuran, tauhu dan kadang-kadang mee. Cara membuatnya anda masukan sekeping daging serta sayuran dan rebus dengan takat air yang boleh mengelamkan bahan-bahan tadi, kemudiannya masuk ke  dalam periuk dengan air panas. 

Setelah dimasak, masukkan kuih sesama dengan sesetengah nasi sebagai hidangan sampingan. Sangat lazat!

submitted by

#3 Sushi

Sushi adalah hidangan nasi yang digabung dengan pelbagai jenis bahan seperti makanan laut, sayur-sayuran atau buah-buahan tropika dan pelbagai cara digunakan untuk menghidangkan sushi.

Tetapi yang penting bahan utamanya adalah nasi sushi yang menggunakan beras khas yang dikenali sebagai ‘shari’ atau ‘sumeshi’. Sushi sering dihidang bersama halia jeruk, wasabi dan kicap.

submitted by

#4 Yakitori

Yakitori merujuk kepada hidangan ayam atau daging yang digrilkan. Secara umumnya, yakitori juga boleh merujuk kepada makanan yang dicucuk (skewered).

Yakitori biasanya dibuat daripada isi ayam atau daging dengan kepingan ‘bite-sized’ dan sayur yang dicucuk pada lidi lalu dibakar di atas arang.

submitted by

#5 Green Tea – Flavored Sweets

Green teh di Jepun adalah minuman paling terkenal. Ia adalah berkaitan dengan sejarah, Geishas. Rumah-rumah teh akan sentiasa harmoni dan tenang tempat di mana anda boleh menikmati masa damai melalui minuman paling Khas di Jepun. Teh di Jepun perlu juga disertakan dengan gula-gula Jepun. 

Gula-gula yang paling biasa di Jepun yang dibuat dengan kacang. Jepun mempunyai gula-gula yang lazat dan dalam bentuk yang paling menarik dan warna unik.

submitted by

#6 Pes Wasabi

Sejenis pes berwarna hijau yang sangat pedas. Sering dijadikan sebagai hidangan sampingan kepada beberapa jenis menu Jepun. Serbuk wasabi dicampur dengan sedikit air lalu dibancuh.

Hati-hati sewaktu menikmati wasabi, walaupun sedikit sahaja tetapi rasanya amat pedas!

submitted by

#7 Kare Raisu(Nasi Kari)

Kare raisu merupakan hidangan yang popular di Jepun kerana rasanya yang lazat. Kare raisu diperbuat daripada beras, kari ,sayur, bawang, wortel dan potatos manis, dan daging yang digunakan adalah ayam, daging sapi dan kadang-kadang itikanda mesti rasa kalau makan sekali memang nak rasa berkali-kali.

submitted by

#8 Okonomiyaki

Okonomiyaki adalah makanan yang diperbuat daripada campuran tepung, yam dan telur dan pelbagai lagi bahan mengikut cita rasa anda. Kebanyakan adalah bawang hijau, daging lembu, udang, cumi-cumi, sayur-sayuran, mochi dan keju. Ia dimasak dalam periuk.

submitted by

#9 Sos Teriyaki

Teriyaki sebenarnya merujuk kepada kaedah memasak dengan cara membakar atau memanggang. Sos teriyaki pula adalah sos berwarna hitam berkilat yang digunakan sebagai bahan perapan daging atau ayam yang kemudiannya akan dibakar atau dipanggang.

Disebabkan bahan asal sos teriyaki tidak halal untuk Muslim, maka bahan-bahannya diganti dan diubah suai dengan bahan lain untuk menghasilkan sos teriyaki halal.

submitted by

#10 Onigiri

Onigiri dalam makanan segera di Jepun. Makanan ini sangat popular kerana di setiap tempat di Jepun ada jual makanan ini. Onigiri ialah bebola nasi diperbuat daripada  isi seperti ayam, sayur-sayuran, ikan, daging rumpai laut  atau dengan sebiji telur, ada di antara mereka yang mereka mempunyai hanya nasi yang dicampur dengan sedikit sos, sayur-sayuran, kacang , furikake.

 Harganya pula sangat murah dan anda boleh membeli di mana-mana kedai runcit, pasaraya dan juga anda mungkin mendapati beberapa kedai yang hanya membuat onigiris.

-1 points
Upvote Downvote

submitted by

Add your submission

Image Text Embed

This field is required

Drop Images Here

or

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Get image from URL

Maximum upload file size: 2 MB.

Processing...

This field is required

e.g.: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Supported services:

Processing...