Akan Ke Korea? Pastikan Anda Tidak Lupa Merasa 6 Street Food Halal Ini!

510 Views in
Content AuthorCommunity ModeratorVerified UserYears Of MembershipStory MakerList MakerUp/Down VoterGallery Maker

Open list
6 submissions already

Korea Selatan merupakan antara destinasi kegemaran rakyat Malaysia. Terkena penangan K-Pop, semua orang mula demam korea.

Tapi tahuah anda, Korea bukan setakat terkenal dengan hiburan, malah makanan pun tidak kurang hebatnya. Sebagai pengembara bajet, anda boleh cuba rasa street food halal yang dijual.

#1 Hotteok

Hotteok ialah pencuci mulut tradisional Korea yang menjadi kegemaran pelancong. Secara asarnya Hotteok ialah pancake. Walau bagaimanapun, aspek luar biasa untuk pancake ini ialah dohnya disumbat dengan hidangan seperti madu, kacang, gula perang dan kayu manis. Disediakan panas dan rangup, setiap hidangan ini akan membuatkan anda ketagih..

submitted by

#2 Gyeran Bbang (Roti telur)

Ini sedikit berbeza dari kebanyaan gyeran bbang kerana ia dimuatkan dengan kacang badam, kacang dan biji bunga matahari! Sekiranya anda fikir bahawa gyeran yang biasa cukup untuk membuat anda rasa kenyang, anda boleh anggap hidangan ini penuh dengan kebaikan yang enak dan protein yang tinggi. Pasti anda perlu mencuba sekurang-kurangnya sekali!

Harga: 2,000 Won/ keping

submitted by

#3 DeliManjoo (Kek Mini)

Sekiranya anda berada di Seoul pada musim sejuk, satu paket DeliManjo berbentuk jagung kecil (kek mini) akan menjadi makanan ringan yang paling memuaskan. Dibakar segar dan disajikan kepada anda ketika panas, membuatkan musim sejuk anda di Seoul terasa hangat.

submitted by

#4 Kimbap

Makanan lazat yang juga sihat, kimbap merupakan sushi versi Korea. Sama seperti sushi asal, kimbap juga adalah gulung nasi melekit dalam lapisan rumput laut yang beralur dengan minyak dan dihiasi dengan biji bijan. Anda boleh memilih kimbap anda dengan pelbagai hidangan yang enak: sayur berjenama, makanan laut, daging atau tauhu. Ketepikan daging yang kebanyakannya tidak halal, Chamchi Kimbap (perasa tuna) merupakan pilihan terbaik yang wajib anda rasa.

submitted by

#5 Aiskrim Panjang

Keriangan kota Seoul pastinya lebih terserlah dengan menikmati manisnya aiskrim panjang di tepi jalan. Kelembutan tekstur aiskrim yang mencair di mulut pastinya akan membuatkan anda sentiasa terkenang kota Seoul.

submitted by

#6 Tteok-bokki

Tteok-bokki mungkin merupakan snek Korea Selatan yang paling popular yang dijual oleh vendor makanan jalanan di hampir mana-mana lorong Seoul. Makanan ringan yang dijual di cawan kertas ini adalah kek beras yang manis dengan "gochujang" yang menggoda, sos manis dan pedas Korea asli yang dibuat dengan lada merah. Dengan setiap gigitan kek beras, hidangan saus Korea akan memukul anda dengan rasa yang benar-benar tempatan.

Petua Rasa Halal! Sesetengah vendor cenderung menambah ikan dan daging dalam sos mereka, untuk memastikan ia adalah Halal, anda perlulah bertanya dan dan memilih sos vegetarian.

submitted by

Add your submission

Image Text Embed

This field is required

Drop Images Here

or

You don't have javascript enabled. Media upload is not possible.

Get image from URL

Maximum upload file size: 2 MB.

Processing...

This field is required

e.g.: https://www.youtube.com/watch?v=WwoKkq685Hk

Supported services:

Processing...