Berada dan bersyukur kerana apa yang Allah telah berikan kepada anda, bersabar dengan keadaan anda dan mengetahui bahawa anda mendapat pahala dari Tuhan anda semua boleh membawa kepada kedamaian batin.

Muslim Baru: 4 Tips untuk Kurangkan Tekanan Dan Bebanan Hidup Anda

Stress Anasir Negatif Untuk Muallaf

389 Views in , ,
Story MakerCommunity ModeratorVerified UserContent AuthorQuiz MakerYears Of MembershipList Maker

Dengan tekanan negatif daripada sesetengah muslim, tekanan harian yang dibuat oleh media, dan semua cabaran belajar tentang Islam, ramai umat Islam yang baru mendapati diri mereka lebih tertekan daripada sebelumnya.

Yang boleh menyebabkan mereka tertanya-tanya di mana perdamaian yang dijanjikan dalam Islam?

Bagaimanakah seorang Muslim baru menghadapi tekanan?

1. Cari Jejak Rohani

Kita tidak boleh mengawal apa yang berlaku di dunia di sekeliling kita. Orang tidak akan selalu menyelesaikan masalah mereka dengan cara yang terbaik. Media akan sentiasa mempunyai agenda mereka. Dan kegawatan akan sentiasa menjadi sebahagian daripada kehidupan. Tetapi kita boleh mencari keamanan dalaman. Dan itu berasal dari pertumbuhan rohani.

Walaupun kita tidak dapat mengawal dunia di sekeliling kita, kita dapat mengawal diri kita sendiri. Mengalihkan perkara dari hati anda yang menyebabkan kekacauan dalam hidup anda boleh menjadi langkah pertama ke arah pertumbuhan rohani dan kedamaian batin.

Cari hidup anda untuk sebab-sebab kekacauan dan fikirkan bagaimana anda secara peribadi boleh mengubah untuk menjadikan kehidupan anda lebih baik. Cara terbaik untuk meningkatkan keimanan seseorang dalam Islam ialah melalui pembersihan diri.

Seorang lelaki bertanya kepada Abdullah ibn Amr ibn Al-As, berkata:

“Yang manakah yang paling beriman dalam Islamnya?”

Dia membalas:

“Dia dari lidahnya dan tangan orang Islam selamat.”

“Lalu apa perjuangan yang terbaik?”

Dia membalas:

“Dia yang berusaha melawan dirinya sendiri dan keinginan untuk Allah.”

Lelaki itu bertanya:

“Maka mana antara mereka yang berhijrah adalah yang terbaik?”

Dia membalas:

“Dia yang berusaha melawan dirinya sendiri dan keinginan untuk Allah.”

Lelaki itu bertanya:

“Adakah sesuatu yang anda katakan O Abdullah bin Amr, atau Rasulullah?”

Beliau berkata:

“Sebaliknya Rasulullah berkata.”

Jadi, jika anda mengalami situasi yang sukar dengan ibu bapa anda, fikirkan bagaimana menjadi lebih menghormati mereka dapat memperbaiki keadaan. Sekiranya anda mengalami kesulitan bersama dengan rakan sekerja, fikirkan bagaimana sedikit pengampunan dan kesabaran dapat pergi jauh.

Periksa hati anda kerana iri hati, kemarahan, keangkuhan, dan lain-lain Adakah emosi negatif ini menjejaskan kehidupan anda secara negatif?

Jika ya, fikirkan bagaimana perkara ini dapat dilakukan dalam hidup anda dapat menjadikan kehidupan anda lebih baik. Fikirkan bagaimana memulakan dengan pembersihan diri adalah cara terbaik untuk mengubah dunia anda.

Walaupun kita boleh mengubah diri kita, kita tidak boleh mengubah segala-galanya yang berlaku. Kita boleh menghilangkan hati kita semua kejahatan, tetapi masih mengalami kesusahan.

2. Lepaskan

Langkah seterusnya untuk pertumbuhan rohani dan kedamaian batin adalah melepaskan diri.

Mengetahui bahawa tidak kira apa yang berlaku, Allah berkuasa. Berada dan bersyukur kerana apa yang Allah telah berikan kepada anda, bersabar dengan keadaan anda dan mengetahui bahawa anda mendapat pahala dari Tuhan, semua itu boleh membawa kepada kedamaian batin. Mengubah pandangan anda terhadap kehidupan boleh menjejaskan kehidupan anda.

Dan sebagaimana Allah mengajar kita di dalam Al-Quran, kedamaian batin dapat dijumpai dengan mengenangNya.

3. Cari Rakan Muslim untuk Mengurangkan Tekanan

Kadang-kadang kawan yang kita perlukan tidak berada di bandar atau negara kita. Tetapi itu tidak bermakna kita terpaksa berputus asa mencari sokongan dan persahabatan dalam masyarakat Islam.

Perkara yang baik tentang ummah adalah bahawa ia menjangkau setiap negara di seluruh dunia. Dan dengan menggunakan internet, lebih mudah mencari sokongan di mana saja di dunia.

Kumpulan untuk menyokong umat Islam baru adalah di seluruh dunia. Facebook mempunyai beberapa kumpulan untuk penukar untuk mencari sokongan, maklumat dan persaudaraan atau pertubuhan wanita.

Kumpulan Facebook, Revert Support Group untuk laman web ifoundislam.net adalah contoh hebat forum untuk Muslim baru untuk mencari keterampilan. Ia dikendalikan oleh yang dikembalikan dan disokong oleh ulama Islam.

Dengan rakan-rakan di internet menawarkan sokongan, jangan berputus asa mencari orang Islam yang boleh anda sambungkan di kawasan sekitar anda. Walaupun beberapa orang Islam di masjid yang anda hadiri menekan anda untuk melakukan terlalu banyak terlalu lama, jangan fikir bahawa semua orang Islam di kawasan anda akan melakukan perkara yang sama.

Teruskan menghadiri masjid dan temui orang-orang di dalam kumpulan umur anda untuk berhubung dengannya. Mintalah imam atau kariah masjid lain jika mereka tahu apa-apa kelas Islam yang boleh anda hadiri atau kumpulan yang boleh anda sertai untuk mencari lebih ramai sahabat Muslim. Bukan semua orang pergi ke masjid sepanjang masa, terus pergi dan terlibat dalam lebih banyak aktiviti Islam. Anda akan bertemu lebih ramai umat Islam yang boleh menjadi sumber yang hebat untuk anda.

4. Dapatkan Ulama’

Berfikir tentang semua pendapat yang berbeza dan kadang-kadang bercanggah di sana yang berasal dari sarjana Islam boleh menjadi sangat tertekan bagi Muslim baru untuk mengetahui jalannya yang benar.

Semasa anda mempelajari kepercayaan baru anda, mungkin lebih baik untuk mencari seorang sarjana kontemporer yang banyak orang percaya dan belajar dari. Pastikan anda melakukan penyelidikan terhadap sarjana sebelum anda bergantung kepadanya.

Bagi saya, saya terjebak dengan pembelajaran dari para ulama yang berasal dari negara asal saya, jadi mereka akan memahami cabaran yang saya hadapi.

Sebaik sahaja anda mencari seorang sarjana yang anda suka, baca semua yang mereka tulis, baca kesusasteraan agama yang mereka cadangkan, cari kuliah mereka di YouTube atau laman web mereka sendiri, dan pelajari semua yang anda boleh dari mereka.

Kami tidak dibenarkan mengikut sesiapa secara membuta tuli, tetapi untuk pemula, berpegang dengan satu sarjana dapat menjadi cara mudah untuk mempelajari iman barunya. Suhaib Webb dan Yasir Qadhi adalah beberapa cendekiawan yang mempunyai ceramah yang hebat, banyak pengetahuan, dan berasal dari Amerika Syarikat dan bercakap mengenai isu-isu yang dihadapi umat Islam Barat.

Transformasi dalaman, penerimaan, kesabaran, kumpulan sokongan yang baik dan seorang ulama yang dipercayai dapat meminimumkan tekanan anda, dan memudahkan jalan untuk membuat kehidupan baru untuk diri anda sebagai seorang Muslim.

Pertumbuhan selalu menyakitkan tetapi proses yang sangat memuaskan. Jangan terkecil dengan kesakitan yang semakin meningkat di sepanjang jalan ketika anda mendapati kedudukan anda sebagai seorang Muslim.

Ganjaran adalah lebih besar daripada yang kita bayangkan.

Sumber: Muslim News