Perayaan Hantu Lapar: Kisah Ibu dari Neraka

1,741 Views in
Content AuthorCommunity ModeratorVerified UserYears Of MembershipStory MakerList MakerUp/Down VoterGallery Maker

Perayaan Hantu atau juga dikenali sebagai Perayaan Hantu Lapar, Zhongyuan Jie (中元节), Gui Jie (鬼节) atau lebih tepat adalah Yulan Festival (盂兰盆节: Yú lán pén jié). Ia adalah sebuah perayaan yang disambut oleh penganut Buddhis dan Taois di negara Asia.

Yu Lan adalah perkataan asing yang bermaksud “nasib malang orang yang digantung terbalik di dalam neraka”, manakala Pen adalah mangkuk. Yu Lan Pen dilihat sebagai: mangkuk yang disediakan makanan di dalamnya untuk para sami, dengan niat untuk menyelamatkan nasib moyang mereka yang “digantung terbalik” di dalam neraka.

Manakala istilah Perayaan Hantu Lapar (Hungry Ghost Festival) dikatakan adalah rekaan istilah orang British semasa mereka menjejak kaki ke negara-negara Timur Asia dan hasil dari itu sambutan perayaan ini diberi satu gambaran sebagai sesuatu yang menakutkan. Perayaan ini dijangka bermula sekitar pada kurun ke-7 (antara 601-700 Masihi).

#1 Asal-Usul

Hungry Ghost Festival berbeza antara Tao dan Buddha. Tao menumpukan perhatian untuk menenangkan roh-roh yang berkeliaran yang dilepaskan dari neraka, sementara penekanan para penganut Buddha pula adalah lebih kepada membina nilai bakti anak-anak kepada orang tua mereka.

#2 Buddhisme

Di sisi sejarah perayaan ini, kebanyakan orang mengetahui tentang kisah perayaan ini adalah melalui tukang cerita profesional, yang menceritakan sebuah kisah bertajuk “The Transformation Text on Mu-lien Saving His Mother from the Dark Regions”. Kisahnya tentang seorang pengikut Siddhratha Gautama Buddha, yang bernama Mu-Lien (Sanskrit: Maudgalyayana) yang mempunyai kebolehan untuk melihat alam ghaib, serta misinya untuk mencari kedua ibu bapanya yang telah meninggal dunia. Kisah ini juga tertulis di dalam Ullambana Sutra (juga dikenali Yulanpen Sutra yang dipercayai ditulis antara 266- 313 Masihi).

Maudgalyayana datang memberi makanan kepada ibunya di neraka.

Ketika Maudgalyayana sedang bertapa, dia ternampak ibunya sedang merana di dalam neraka akibat daripada balasan amalan buruk ibunya semasa hidup. Ibunya itu menjadi hantu lapar yang memiliki leher yang sempit tetapi perut yang besar. Leher yang sempit itu menyebabkan ia sukar untuk menelan makanan manakala perut yang besar menyebabkan perut selalu kosong dan dalam keadaan lapar. Ini adalah balasan kepada ibunya kerana tidak membelanjakan wang peninggalan suaminya dengan memberikan makanan kepada orang ramai sepertimana diwasiatkan oleh suaminya itu.

Imej hantu lapar yang memiliki leher kecil tetapi perut yang besar.

Hal ini membuatkan Maudgalyayana berasa sedih, terseksa dan bertekad untuk menyelamatkan ibunya. Dia telah mengurangkan seksaan ibunya itu dengan meminta tunjuk ajar daripada Buddha cara untuk memberi makan kepada ibunya itu. Buddha mengarahkan untuk meletakkan makanan di atas pinggan yang bersih dan membaca mantra tertentu sebanyak tujuh kali, dan memetik jari untuk memanggil roh yang telah meninggal lalu meletakkan makanan itu di atas lantai yang bersih.

Ibu Mu Lien diberi makan di neraka.

Perbuatan Maudgalyāyana ini telah dapat menyelamatkan ibunya dan ibunya menjadi anjing yang dijaga oleh sebuah keluarga bangsawan. Dia lalu meminta bantuan Buddha lagi sekali untuk menghidupkan kembali ibunya menjadi manusia. Buddha pun menetapkan suatu hari (iaitu hari ke-14 bulan ke-7 tahun lunar) di mana Maudgalyāyana perlu memberi makan kepada 500 bhikkhu (para sami), sehingga akhirnya ibunya telah dapat dihidupkan kembali dalam bentuk manusia.

Ada juga sebahagian sarjana berpendapat bahawa perayaan tradisi ini diamalkan sebelum kedatangan agama Buddha dan ia adalah lebih kepada kepercayaan kuno (Chinese folk religion) yang merangkumi seluruh daerah. Namun asal-usulnya tidak dapat dipastikan kerana budaya ini terdapat di negara-negara Asia dan India sehinggakan di Kemboja dan Jepun juga mempunyai mempunyai perayaan yang hampir serupa dan diraikan pada bulan berkenaan.

#3 Taoisme

King Yama

Boleh dikatakan kepercayaan kuno ini diserapkan ke dalam agama Tao. Mengikut kepercayaan Tao, pintu neraka terbuka pada hari pertama bulan 7 dan hantu lapar akan bebas untuk mencari makanan ataupun membalas dendam kepada mereka yang berbuat jahat. Bacaan mantera Tao disertakan untuk membebaskan hantu ini.

Mengikut satu cerita lain, Raja Yama (Raja Neraka)membuka pintu neraka dan membenarkan hantu liar untuk menikmati penyembahan pada hari pertama pada bulan 7. Pintu akan ditutup pada hari terakhir pada bulan berkenaan agar hantu ini balik ke neraka. Masyarakat Cina percaya pintu syurga juga terbuka pada bulan berkenaan dan mereka menyembah nenek moyang serta dewa-dewi yang datang daripada syurga.

Secara tradisinya pada bulan ini, para agamawan Taoisme akan melaksanakan upacara dan membuat persembahan makanan, sementara para penyembah akan mengunjungi kuil untuk mengulang dosa mereka, serta berdoa untuk kebahagiaan dan penghindaran bencana.

#4 Perayaan

Walaupun Festival Hantu Lapar berbeza antara Tao dan Buddha, akan tetapi sambutan ini diamalkan secara bersekali (sinkretis) oleh masyarakat Cina di Malaysia pada hari ini.

Upacara membakar kertas dan barangan mewah yang lain.

Pada perayaan ini, persatuan bangsa, kuil, biara, dan masyarakat cina akan melakukan sembahyang dan membuat persembahan makanan dan membakar kertas yang dibuat pakaian, keperluan harian dan juga barangan mewah kertas yang lain. Mereka juga akan membuat persembahan opera Cina untuk menghiburkan hantu-hantu. Akan tetapi dewasa ini, trend telah beralih ke arah muzik Cina Moden yang dikenali sebagai Gei Tai 歌 台. Ada juga sebahagian tempat disertakan dengan tarian dan joget.

Pada majlis tersebut, kerusi bahagian hadapan akan dibiarkan kosong untuk membenarkan hantu-hantu duduk disitu dan kerusi itu tidak dibenarkan untuk peserta mendudukinya.

Kerusi bahagian hadapan akan dibiarkan kosong untuk membenarkan hantu-hantu duduk disitu.

Acara itu berakhir dengan makan malam untuk semua peserta, lelongan diadakan untuk mengumpulkan dana untuk badan amal. Oleh itu, sementara upacara-upacara itu bertujuan untuk roh-roh yang melawat alam manusia, aktiviti-aktiviti ini memberi manfaat kepada masyarakat yang kurang bernasib baik melalui lelongan amal.

#5 KESIMPULAN

Perayaan ini merupakan perayaan masyarakat Cina. Oleh kerana di dalam kepercayaan masyarakat cina tentang roh adalah sangat menebal dan kompleks sehingga mewujudkan perayaan-perayaan yang membentuk ‘penyelamatan’ kepada orang yang sudah meninggal.

#6 Rujukan

[1] Teiser, Stephen F. (1988), The Ghost Festival in Medieval China, Princeton: Princeton University Press.[2] Bandō, Shōjun, ed. (2005), The Ullambana Sutra (Taishō Jil. 16, No. 685).[3] Teiser, S. F. (1986, August). Ghosts and ancestors in medieval Chinese religion: The Yü-lan-p’en Festival as mortuary ritual. History of Religions.[4] Wong, C. S. (1987). An illustrated cycle of Chinese festivities in Malaysia and Singapore, p. 162.

Artikel ini ditulis oleh R&D Team Multiracial Reverted Muslims