Seorang saudara nelayan Palestin Mustafa Abu Odah, 30, yang terbunuh berhampiran sempadan maritim dengan Mesir, berkabung semasa pengebumiannya di kem pelarian Al-Shati di Gaza City, 8 November 2018. REUTERS / Suhaib Salem

in

Palestin Mengatakan Mesir Telah Menembak Nelayan Palestin

Cairo Menafikan Tragedi Tersebut

140 Views
Story MakerCommunity ModeratorVerified UserContent AuthorQuiz MakerYears Of MembershipList Maker

Gaza: Pasukan tentera laut Mesir menembak bot nelayan Palestin dan membunuh seorang nelayan pada Rabu lalu, kata Kementerian Dalam Negeri Gaza, tetapi sumber ketenteraan Mesir menafikan laporan itu.

Tentera laut Mesir telah ditembak sebelum ini di Gaza yang dituduh menyeberang sempadan maritim. Tiada maklumat awal mengenai sama ada bot nelayan telah melintasi perairan Mesir.

Insiden Rabu berlaku di luar pantai selepas gelap berhampiran bandar sempadan selatan Rafah, kata Kementerian Dalam Negeri Gaza, yang dikendalikan oleh pegawai yang setia kepada Hamas.

“Kapal tentera laut Mesir menembak bot nelayan Palestin berhampiran sempadan laut selatan “Gaza Strip” yang mengakibatkan kematian Mustafa Abu Odah, 30,” kata kenyataan kementerian tersebut.

Di Kaherah, sumber ketenteraan Mesir menafikan laporan tersebut tanpa mengulas lanjut.

Israel mengekalkan sekatan tentera laut di Semenanjung Gaza dan menetapkan batas memancing yang berbeza-beza, yang kini memanjang hingga sembilan batu nautika.

Mesir telah cuba menimbulkan gencatan senjata jangka panjang antara Hamas, yang memerintah Gaza, dan Israel dan juga cuba menenangkan protes di sempadan Gaza-Israel di mana lebih daripada 200 rakyat Palestin telah dibunuh oleh tembakan Israel.

Semasa pergolakan di pagar sempadan pada bulan Julai, seorang askar Israel dibunuh oleh penembak Palestin dalam penembakan merentas sempadan.

Kaherah juga sedang berusaha untuk merundingkan perjanjian perdamaian antara Hamas dan pihak berkuasa Palestin yang disokong oleh Barat, yang berpegang pada Tebing Barat yang diduduki Israel.

Sumber: Reuters