Terdapat banyak gereja Koptik di Mesir. Contohnya Gereja Kristian Koptik di Biara St Bishoy antara Kaherah dan Alexandria. Gambar oleh Lollylolly7 / Commonswikimedia / GNU Lesen Dokumentasi Bebas

Mesir: Pembunuhan 7 Orang Kristian Koptik Dikutuk Secara Terang-Terangan

Daesh Mendakwa Mereka Yang Bertanggungjawab

386 Views in ,
Story MakerCommunity ModeratorVerified UserContent AuthorQuiz MakerYears Of MembershipList Maker

CAIRO : Sekurang-kurangnya 22 negara dan organisasi telah mengutuk serangan pengganas yang mematikan terhadap orang Kristian Koptik di Mesir. Sekurang-kurangnya tujuh orang Kristian Koptic terbunuh dan 13 yang lain cedera di wilayah tengah Minya, Mesir semalam oleh penyerang yang tidak diketahui yang membuat tembakan di bas mereka, yang dilaporkan dalam perjalanan ke Minya Saint Samuel Monastery.

Negara-negara yang mengutuk pembunuhan termasuk Arab Saudi, Kuwait, Jordan, Bahrain, Emiriyah Arab Bersatu, Qatar, Yaman, Lubnan, Iraq, Palestin, Israel, Amerika Syarikat dan UK serta Pertubuhan Kerjasama Islam, Liga Arab, Arab Parlimen, Institusi Al-Azhar Mesir, Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Islam, Ikhwanul Muslimin, Hamas dan gereja-gereja Anglikan dan Katolik Mesir.

Kumpulan pengganas Daesh mendakwa bertanggungjawab terhadap serangan maut tersebut.

Mengulas mengenai insiden itu dalam kenyataan Facebook, Presiden Abdel-Fattah al-Sisi bersumpah untuk terus “memerangi keganasan”.

Dia terus menyatakan kesedihannya kerana kehilangan nyawa, dan berdoa semoga yang tercedera cepat pulih.

“Saya menegaskan semula kesungguhan kami untuk terus memerangi keganasan dan mencari penjenayah,” kata al-Sisi.

Serangan hari Jumaat adalah yang kedua di kawasan yang sama dalam tahun lepas dan setengah.

Sumber: Muslim News