Apakah Allah Tidak Mendengar Doa Kita?

Allah Pasti Memakbulkan Doa HambaNya

561 Views in ,
Story MakerCommunity ModeratorVerified UserContent AuthorQuiz MakerYears Of MembershipList Maker

Di salah satu bandar yang saya tinggalkan, ada seorang saudara yang begitu komited untuk datang ke masjid. Ia adalah  yang sukar dipercayai Masya’Allah! Dia sentiasa berada di saf pertama bukan kedua tidak ketiga. Dia selalu ke masjid, tanpa mengira cuaca, angin puting beliung, badai salji, ribut petir.

Apa yang membuatnya lebih menarik adalah bahawa dia tidak mempunyai kereta, dia tidak menggunakan pas bas untuk pergi ke Masjid, dan dia juga tidak mempunyai basikal atau skuter. Dia hanya berjalan ke sana.

Kini, selepas beberapa lama, kami menyedari bahawa abang itu berhenti datang ke Masjid, dan saya menyedari bahawa dia mungkin jatuh sakit. Jadi saya segera pergi berjumpa dengannya dan memeriksa dia sebagai tugas saya kepadanya.

Jadi, saya mengetuk rumahnya dan dia membuka pintu dan saya gembira melihat dia berdiri dengan baik dan sihat. Dan saya berkata: “Assalamualaikum”

Dan dia berkata: “What the f**** do you want?”.

Dia mengutuk perkataan besar, dan saya sangat terkejut.

“Kenapa awak bersikap seperti itu? awak harus membalas dengan baik. Saya datang untuk memeriksa awak, melihat semuanya baik-baik saja dengan awak kerana saya tidak melihat awak di masjid selama beberapa hari. ”

Dia seperti: “Kamu nak tahu! Saya baik dan sihat, betul? ”

Saya berkata: “Apa yang berlaku? Bagaimana saya boleh bantu awak?”

“Awak tidak kelihatan seperti selalu! Apa yang sedang berlaku? Mungkin saya boleh  support awak.”

Beliau berkata:

“Biar saya ceritakan apa yang berlaku.”

Jadi, dia membawa saya ke ruangan bawah tanah rumahnya dan dia mula menjelaskan:

“Selama enam bulan yang lalu, saya telah pergi ke masjid, berdoa di saf pertama … tidak kira apa cuaca seperti ribut badai salji ribut badai, saya selalu di sana. Saya tidak mempunyai kereta, tiada basikal, saya hanya berjalan ke Masjid.

Selama enam bulan, saya telah memohon doa daripada Allah, semua jenis doa, tidak satu pun daripada mereka telah disahut oleh Allah … Mengapa saya akan menyembah Dia selepas semua kerja itu? ”

Saya sangat terkejut dan sedih mendengar ini dan saya berkata kepadanya:

“Saudara, adakah awak tidak pernah mendengar tentang hadits Nabi ketika dia mengatakan bahawa setiap kali seorang muslim membuat doa kepada Allah salah satu daripada tiga perkara terjadi?

Bagaimana Allah Membalas Doa Kita

Apabila kamu membuat doa, Allah:

1- Akan membuat doa yang anda minta sebenarnya menjadi realiti.

Oleh itu, jika anda sentiasa membuat doa untuk menyembuhkan sahabat anda yang sangat sakit, Allah akan menyembuhkan sahabat anda yang sakit kerana doa anda.

2- Jika Allah tidak melakukan nombor satu kepada kamu, Allah tidak akan menerima doa kamu dari segi menyembuhkan sahabatmu, tetapi Dia akan mengangkat kesukaran yang akan menimpa kamu kerana doa kamu.

3- Allah akan menyelamatkan pahala doa dan Dia akan membolehkan anda merasakan manisnya doa di akhirat, apabila anda melihat semua doa yang tidak diterima dalam dunia ini berubah menjadi pahala.

Apabila Nabi berkata ini kepada para sahabatnya, mereka sangat kagum dengan ini dan mereka berkata:

“Kemudian kita tidak akan berhenti berdoa.”

Rasulullah SAW bersabda:

Allah akan terus memberikan apa yang terbaik untuk kamu apabila kamu bertanya kepadaNya.

Sumber :About Islam