Allah akan Menguji Kamu Dengan Ujian – Jadi Bersedia!

Berpaling Daripada Ar-Rahman

260 Views in , , ,
Story MakerCommunity ModeratorVerified UserContent AuthorQuiz MakerYears Of MembershipList Maker

Dan sesungguhnya Kami akan menguji kamu dengan ketakutan dan kelaparan, dan kehilangan harta benda dan nyawa dan buah-buahan, tetapi memberi khabar gembira kepada orang yang sabar. (Quran 2: 155)

Allah berfirman, “Kami pasti akan menguji kamu dengan beberapa perkara berikut: Dia menyebutkan ketakutan; Dia menyebut tentang kelaparan; dan Dia menyebut tentang kurangnya kekayaan dan hasil. Ini adalah semua bahagian ujian Allah bagi kita. Mengapa?

Untuk melihat apa yang kamu lakukan apabila tidak mempunyai apa-apa. Apa yang kamu lakukan apabila perkara tidak sesuai mengikut keinginan kamu? Adakah kamu melakukan apa yang dilarang untuk mendapatkan atau untuk memberi manfaat kepada diri sendiri? Atau adakah kamu berpegang pada hukum Allah?

Itulah apabila kamu benar (mempercayai) kepada Allah. Apabila kamu mengetahui penyakit yang saya miliki adalah dari Allah; Dia adalah orang yang membuat saya sakit dan Dia yang akan menyembuhkan saya.

Ya, kamu akan pergi berjumpa doktor, mempunyai ubat, herba atau konvensional … tetapi selagi ia berada di dalam apa yang Allah izinkan.

Seketika kita akan pergi kepada seseorang yang merupakan “fortune teller” atau orang yang mendakwa mengetahui yang ghaib dan kita mula mendengarnya … kita sudah mula syirik, kita tidak lagi percaya kepada Allah, kita tidak benar kepada Allah, kita telah kehilangan keikhlasan kepada Allah.

Nabi berkata bahawa agama itu adalah berdasarkan keikhlasan, atau apa yang dikenali sebagai nasihah. Itulah perasaan sebenar, cinta kepada Allah, keikhlasan kepada Allah … Di manakah?

Apabila Allah menguji kita, kita melarikan diri daripadaNya! Semoga itu tidak berlaku kepada kita. Semoga Allah bersama kita pada setiap masa.