Adakah Kita Semua Bodoh Atau Sengaja Memperbodohkan Diri?

Manusia Kini Kerap Mengejar Keselesaan Di Dunia Semata-mata

275 Views in ,
Story MakerCommunity ModeratorVerified UserContent AuthorQuiz MakerYears Of MembershipList Maker

Di dalam sebuah bandar, seorang lelaki yang sangat kaya, yang diberikan setiap kemudahan dan kemewahan oleh Allah. Dia mempunyai seorang hamba yang sedikit bodoh. Pada suatu hari orang kaya memanggilnya dan membentangkannya dengan hadiah berkata:

“Simpan ini di tempat yang selamat sehingga kamu mendapati seseorang lebih bodoh daripada dirimu sendiri. Apabila kamu lakukan, berikanlah kepada-Nya. ”

Hamba menjawab: “Terbaik, Tuan!”

Selepas beberapa lama, lelaki kaya itu jatuh sakit. Banyak doktor yang merawatnya tetapi tiada tanda pemulihan. Dia akhirnya kehilangan harapan dan memanggil hamba-Nya dan berkata kepada-Nya: “Saya akan pergi sekarang. Jika saya telah menyebabkan anda kesedihan, sila maafkan saya. ”

Hamba: “Tuan, ke mana kau mahu pergi?”

Rich Man: “Di mana semua orang perlu pergi.”

Hamba: “Bila kamu akan kembali?”

Rich Man: “Saya akan pergi ke tempat yang tidak ad yang kembali.”

Hamba: “Saya lihat … Adakah anda membuat persediaan anda untuk bekalan anda di sana, tuan?”

Rich Man: “Tidak”

Hamba: “Tuan, adakah anda membuat persediaan untuk menjaga diri dari panas dan dingin?”

Rich Man: “Tidak”

Hamba: “Apa yang telah kamu lakukan terhadap makanan dan minumanmu, Tuan?”

RichMan: “Tiada apa-apa.”

Mendengar ini, hamba itu tertawa dan berkata: “Tuan, ini yang paling mengejutkan. Di kehidupan sementara anda, anda telah membuat pelbagai jenis kegembiraan dan keselesaan, bangunan, banglo, taman-taman, pelayan dan pembantu rumah, kereta, kedai, kilang-kilang dan pelbagai kemewahan, tetapi untuk rumah kekal anda, anda tidak membuat apa-apa persediaan.

Sekarang beritahu saya tuan! Di mana saya akan mencari seseorang yang lebih bodoh daripada anda? Oleh itu, saya memberikan hadiah ini kepada anda. ”

Moral cerita ialah kita perlu meluangkan masa dan meninjau secara kerap sama ada tindakan kita semata-mata untuk kehidupan dunia ini atau untuk kehidupan kekal di akhirat.

Untuk Apa Kita DIjadikan Manusia