6 Mesej Tadabbur Surah Yasin

Surah yang dipanggil ‘hati’ kepada Al-Quran ❤️

1,475 Views in ,
Years Of MembershipCommunity ModeratorUp/Down VoterVerified UserContent AuthorStory MakerList MakerPoll Maker

Surah Yasin mengajak manusia untuk melihat dan merenungkan dua mukjizat yang telah diletakkan Allah di alam semesta ini: Al-Quran mewakili perkataan Allah yang dibacakan, dan alam semesta mewakili tanda-tanda kekuatan Allah yang dipandangnya. Surah ini mengembangkan hujahnya dalam enam bahagian yang berbeza:

1- Ayat-ayat Allah, dan sikap orang lalai [1-12]

Surah Yasin bermula dengan perbincangan mengenai wahyu al-Quran dan tujuannya. Orang-orang Arab tidak digunakan untuk konsep seorang Rasul dan Al-Qur’an menyatakan dengan jelas:

{Untuk memberi amaran kepada orang yang nenek moyangnya tidak diberi peringatan, dan oleh itu mereka tidak menyedari} (Yasin 36: 6)

Oleh itu Al-Quran adalah peringatan dan peringatan bagi orang lalai. Ghaflah adalah salah satu daripada penyakit-penyakit jantung yang boleh menghalang seseorang daripada mendapatkan bimbingan:

{Kami telah menetapkan halangan sebelum dan di belakang mereka, menyekat penglihatan mereka: mereka tidak dapat melihat} (Yasin 36: 9)

2- Mencerminkan Sejarah [13-30]

 

Bahagian seterusnya menceritakan kisah masyarakat yang menerima tiga utusan dan satu pengikut. Ini adalah peristiwa yang menarik dari banyak aspek: ia adalah salah satu daripada beberapa komuniti yang mempunyai tiga utusan pada masa yang sama. Bukan itu sahaja, nama para utusan itu tidak disebutkan, dan ucapan mereka tidak dinyatakan. Sebaliknya, aktivisme dan ucapan seseorang (yang boleh dianggap sebagai teman) menjadi pusat perhatian Surah:

{Kami menghantar dua utusan tetapi mereka menolak kedua-duanya. Kemudian Kami memperkuat mereka dengan yang ketiga. Mereka berkata, ‘Sesungguhnya kami adalah utusan bagimu. “} (Yasin 36:14)

{Kemudian, dari bahagian terjauh bandar, seorang lelaki datang berlari. Dia berkata, ‘Umatku, ikuti para utusan.} (Yasin 36:20)

Lelaki itu mempunyai semangat yang tinggi untuk kaumnya, walaupun pada hakikatnya mereka akhirnya membunuhnya. Kemudian semasa dia memasuki syurga, dia masih mempunyai cintanya untuk kaumnya (Yasin 36: 26-27)

3- Lihat Sekitar Anda & Terangkan pada Penciptaan Tuhan [31-44]

Seterusnya surah ini membawa pembacanya ke dalam perbincangan pada masa kini, seolah-olah ia memberitahu penontonnya: jika anda tidak mahu mencerminkan sejarah dan belajar dari itu, maka sekurang-kurangnya melihat tanda-tanda ajaib dalam penciptaan Allah:

{Terdapat tanda bagi mereka di bumi yang tidak bernyawa: Kami berikannya hidup dan Kami mengeluarkan biji-bijian daripadanya untuk mereka makan (Yasin 6:33)

{Malam ini juga merupakan tanda bagi mereka: Kami melepaskan cahaya siang dari itu, dan – lihatlah dan mereka berada dalam kegelapan} (Yasin 36:37)

4-  Yang Degil dan Yang Buta [45-47]

Walaupun manusia enggan memikirkan sejarah dan gagal melihat alam semesta di sekeliling mereka, Allah masih mengajak mereka lagi:

{Sekali lagi apabila mereka diberitahu, ‘Waspadalah terhadap apa yang ada di hadapan dan di belakang kamu, supaya kamu diberi rahmat,’ mereka mengabaikan setiap tanda yang datang kepada mereka dari Tuhan mereka (Yassin 36: 45-46)

5- Akibat Kekufuran pada Hari Penghakiman [48-70]

Bahagian seterusnya membawa kita ke masa depan, ke Hari Kebangkitan, dan memberi amaran kepada orang-orang kafir tentang nasib mereka jika mereka mendesak untuk menolak tanda-tanda jelas Allah di dalam Al-Qur’an, dalam sejarah, dan di dunia sekarang bahawa mereka tinggal di:

{Jadi inilah api yang kamu telah diingatkan. Masukkan hari ini, kerana anda (terus-menerus) ditolak (Kebenaran).} (Yasin 36: 63-64)

{Sekiranya kehendak-kehendak Kami, Kami dapat mengambil penglihatan mereka. Mereka akan berjuang untuk mencari jalan, tetapi bagaimana mereka dapat melihatnya?} (Yassin 63:66)

6- Kesimpulan: Sikap keangkuhan terhadap tanda-tanda Allah

Bahagian Pertama dalam Surah Yasin membahas kegagalan orang-orang kafir. Selari dengan itu, segmen terakhir memberi tumpuan kepada penyakit hati yang lain, iaitu keangkuhan. Kedua-duanya menyebabkan manusia tidak percaya dan menghalangnya daripada melihat tanda-tanda Allah dalam bukunya dan ciptaannya:

{Tidakkah manusia dapat melihat bahawa Kami menciptakannya dari setetes cairan? Namun, lihatlah – dia membantah secara terang-terangan, menghasilkan argumen terhadap Kami, melupakan ciptaannya sendiri. Dia berkata, ‘Siapakah yang dapat memberi hidup kembali kepada tulang setelah mereka telah reput?’

Katakanlah, ‘Dia yang menciptakan mereka pada mulanya akan memberi mereka hidup kembali: Dia mempunyai pengetahuan penuh tentang setiap perbuatan penciptaan} (Yasin 36: 77-79

Sumber : mhakeem.com