12 Khasiat Ubi Yakon Yang Hebat

1,998 Views 63 Votes in
Years Of MembershipContent AuthorCommunity ModeratorVerified UserUp/Down VoterQuiz MakerPoll MakerStory MakerImage MakerAudio MakerVideo MakerGallery MakerEmbed MakerList MakerMeme MakerEmoji Addict

12 KHASIAT UBI YAKON

1. Membantu kesihatan jantung

Ubi yakon mempunyai gula tertentu yang membantu dalam mengurangkan kadar kolestrol dan sekaligus membantu mengurangkan risiko menghidap penyakit jantung dan strok.

2. Membantu fungsi hati

Ubi yakon juga kaya dengan glukos yang merupakan komponen penting dalam kesihatan tubuh. Glukosa yang terdapat pada yakon membantu fungsi hati dan mengelakkan pembentukan lemak pada hati.

3.Membantu sistem pencernaan

Yakon membantu meningkatkan pertumbuhan mikroorganisma baik di dalam badan yang penting untuk pencernaan vitamin dan mineral. Yakon juga sangat baik untuk mengatasi perut kembung atau berangin dan juga sembelit. Yakon juga boelh merawat dan mengatasi sakit gastrik dan kanser.

4. Menurunkan berat badan.

Yakon sangat baik untuk diet dan sesuai untuk diambil untuk menurunkan berat badan. Yakon boleh membantu mengawal obesiti kerana mempunyai kandungan kalori yang rendah.

5. Mencegah kanser

Ubi yakon juga kaya dengan elemen yang boleh mencegah kanser.

6. Membantu mengawal tekanan darah

Ubi yakon mengandungi banyak kandungan potassium baik untuk jantung dan dapat membantu mengawal tekanan darah. Potassium membantu meningkatkan kelancaran peredaran darah keseluruh tubuh.

7. Mengawal kadar gula dalam darah

Yakon juga memiliki kelebihan untuk mengawal kadar gula pada badan kerana kebolehannya untuk meningkatkan paras insulin pada darah.

8. Mengurangkan kolestrol

Yakon memiliki kadungan yang mampu untuk mengawal kolestrol. Pengambilan yakon setiap hari mampu membantu untuk mengawal dan mengurangkan kolestrol pada tubuh.

9. Membantu metabolisma

Kadar kolestrol yang kurang dan terkawal dalam tubuh menyebabkan metobolisma tubuh semakin baik.

10. Mengelakkan penyakit kronik

Pengambilan yakon setiap hari juga membantu untuk mengawal dan mencegah penyakit kronik pada tubuh badan.

11. Meningkatkan imuniti

Nutrien yang terdapat dalam yakon bukan sahaja mencegah penyakit bahkan juga membantu untuk meningkatkan daya ketahanan tubuh terhadap penyakit.

12. Membantu kesihatan tulang 

Yakon juga sangat bagus untuk daya tahan dan kesihatan tulang dan mampu membantu mencegah masalah pada tulang.

Comments